Alçılar varken bebeğimizi nasıl temizleriz?

Altını sıkça kontrol edin. Maalesef suyla yıkanmıyor ama pamukları parçaladıktan sonra kapalı bir kap içerisine koyup, üzerine de kaynamış ılımış su dökerek  bebeğin altını temizlemek için kullanabilirsiniz. Kışın bu kabı kalorifer üzerine koyarsanız bebeğiniz üşümez de. Yeni doğanlar için ıslak mendiller de var tabii ama ilk aylar kullanılması pek önerilmiyor.

Alçılar varken en çok zorlanılan şey banyo yaptırmak oluyor. Biz orta – büyük boy buzdolabı poşetlerini bacaklarına geçirip, plasterle hemen alçıların üzerinden güzelce sararak banyo yaptırıyorduk. Bebek küvetine file/sünger yerleştirerek dikkatlice yıkayabilirsiniz.

Ancak ikinci ya da üçüncü yıkamamızda alçının içine su kaçırdığımızdan başka bir yöntem uyguladık. (Havalar çok sıcak olduğundan hasta olmadı bebeğimiz neyse ki). Ben küvete oturup, dikkatlice dizlerimin üstüne yatırıyor, -alçılı/poşetli bacaklarını da karnıma dayayarak yükseltiyordum. Babası su döküyor, ben de ellerimle sabunlayarak yıkıyordum oğlumu. Böylece poşetin ağzından alçılara doğru su sızması riskini azaltmış oluyorduk. (Fotoğraftaki yahoo grubu üyelerimizden bir arkadaşımızın bebeği, biz Onur’ un bu halini fotoğraflamadığımız için, sağolsun onlar göndermişler. )

Bebeğin bacaklarını poşetle kapladıktan sonra belden aşağısını havluyla sararak yıkama yolunu da tercih edebilirsiniz.

Başka bir yöntem de alçılara streç film sarararak ve bebek küvetinin içine konulan bebeğin yatırılacağı plastik platformun, ayaklara gelen tarafını yüksekte tutarak bebeği yıkamak. Bir kişi ayakları tutar, diğeri vücudunu ve başını yıkar bebeğin. Alçıların içine su kaçmasın diye önlem olarak bezini de en son çıkarıp poposunu az suyla yıkayabilirsiniz.

 

Çok etkili bir başka yöntem de şöyle: Önce pamuktan 3cm kadar eninde bebeğin bacağını çevreleyecek uzunlukta ince tabaka halinde şeritler hazırlayın. Alçının üstünü 3 cm.nin 1,5 cm si içine kalanı dışına gelecek şekilde kapatın. Buzdolabı poşetini alçıların üzerine geçirip poşetin havasını alarak ağzını düğüm atacakmış gibi toparlayın. Sonra ameliyat eldivenlerinin parmak kısımlarını keserek poşetlerin ağız kısımlarına geçirin. Son olarak bebek küvetleri için satılan filenin baş için olan yüksek kısmına bebeğin ayakları, ayak kısmına da bebeğinizin başı gelecek şekilde yerleştirin. Bu yöntemi deneyen arkadaşlar ayaklar yukarıda kaldığı, eldiven lastikleri de bebeğin bacaklarına tam oturduğu, sıkma olmadığı ve sızıntıyı önlediği için 3- 4 hafta boyunca alçıların içine hiç su kaçırmadıklarını ifade ettiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.