PEV Botu (Ortez) Nasıl Giydirilir?

Bu listeyi nosurgery4clubfoot grubundaki ailelerin oluşturduğu dosyadan ve benim tecrübelerimden yola çıkarak hazırladım. Oğluma giydirirken çektiğim fotoğraflar da yazının altına ekledim. Umarım sizlere de faydalı olur. İyi şanslar.
* Kayışın ucunu verniklemek delikten ve tokadan geçirmeyi daha kolaylaştıracaktır.

* Çocuklar mutlaka pamuklu çorap giymeli, ayaklar terlediğinden çok kalın olmamasını tavsiye ederim. (Yazın ince, kışın orta kalınlıkta) Kan dolaşımının rahat olması için çorabın lastik kısmını makasla biraz kesin, yazın çorabın burun kısmını da kesebilirsiniz. İlk giydirdiğiniz günlerde burun kısmını mutlaka kesip, sıkça kan dolaşımını kontrol edin.

* Başlarda eşinizle birlikte ekip çalışması yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Zamanla ustalaştıkça tek başınıza da giydirmeyi mutlaka öğrenmeniz gerekir.

* Derin uyuyan ufak bebeklere, ilk başlarda uyurken giydirmek, bacaklar hareketsiz olacağından faydalı olabilir. Bu ortezi doğru bir şekilde giydirme alışkanlığını kazanana kadar size kolaylık sağlar.

* Giydirirken bebeğinizi ayakları size doğru olacak şekilde sırtüstü yatırın.

* Eğer ayakkabıların açıları birbirinden farklıysa, açısı az olanı önce giydirin.

* Ayakları ayakkabıya yerleştirmek zor olabilir. Önce tüm bağları ve kayışı açın. Ayakkabının üstündeki dili de kenara alarak yani, üst kısmının tamamen açık kalmasına dikkat ederek ayakkabıyı topuğundan sıkıca tutun. Diğer elinizle de başparmağınız bebeğinizin ayağının tabanının ortasına, diğer parmaklarınız da ayağının üstüne, parmak uçlarınız bileğine değecek şekilde ayağını kavrayın. Bundan sonra bebeğin topuğunu ayakkabının topuğuna dikkatlice yerleştirmeniz gerekiyor. Bu sırada dizi düz / gergin değil, kıvrık olmalı (90 derece), bebeğin ayağı da yukarı doğru açı yapmalı, başka türlü topuğu yerleştiremezsiniz. Bunu yaparken dorsifleksiyona dikkat edilecek, yani ayağın önce iç kısmı, sonra dışa bakan yanı yerleşecek. Sonra dili kapatıp, kayışı ve bağcıkları bağlarken ayağın pozisyonu bozulmamalı. Eğer bozulursa çözüp yeniden giydirin.  (Bakınız aşağıdaki fotoğraflar)

* Deride, dilde  kıvrılma olabilir, düzeltin.

* Kayışın sıkı olması topuğun güzel yerleşmesi açısından çok önemli; gevşek olursa bebeğinizin ayağı ayakkabıdan çıkabilir. Hem cihazın faydasını azaltır hem de bebeğin ayağında yara vurma oluşabilir. Bağcıkları ise orta sıkılıkta ve çapraz bağlayın.

* Topuğun ilk andan itibaren herzaman aşağıda olmasını beklemeyin – bazı durumlarda bu birkaç haftayı bulabilir.

* Topuğun iyi yerleştiğini arkasındaki deliğe bakarak veya parmağınızı sokarak kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizin çorabını görüyor veya ayağına dokunabiliyorsanız doğru giydirmişsiniz demektir.

* Atelin, yani ayakkabılar arasındaki metal çubuğunuzunluğunu ölçün – her zaman en az bebeğinizin omuzları arasındaki uzunluk kadar olmalı.

* Ortezi aldığınız yerde, açıları ayarladıktan sonra, tükenmez kalemle çizerlerse, atel gevşese ve açılar bozulsa bile, şekle göre yeniden ayarlayabilir ve anahtarınızla sıkıştırabilirsiniz.

Önce fotoğraftaki gibi tüm bağları ve kayışı açıp, ayakkabının üstündeki dili de kenara alarak ayakkabıyı tabanından sıkıca kavrıyorum. Diğer elimle de başparmağım bebeğimin ayağınıntabanının ortasına,diğer parmaklarım da ayağının üstüne, parmak uçlarınız bileğine değecek şekilde ayağını tutuyorum.Dizleri 90 derece kıvrık durumda, ayak uçları yukarı doğru açı yapıyor.

2., 3. ve 4. fotoğraftaki şekilde bebeğin ayağına dorsifleksiyon yaptırarak topuğu ayakkabının tabanına güzelce yerleştiriyorum.

Dilini kapatıp, ayakkabıyı ve ayağı sıkıca tutmaya devam ederek kayışı delikten geçiriyorum.

Kayışı delikten geçirdikten sonra, bebeğin ayak tabanı kaymayacak şekilde sıkıca bağlıyorum.Yeterince sıkı yapıyorum ki, topuk tabana iyice otursun, ayak hareket edip vurma ve berelenmeye yol açmasın. Böylece ortezden tam olarak faydalanabilelim, pev nüksetmesin.

Bağcıkları çapraz ve orta sıkılıkta bağlıyorum.

Gördünüz mü, çok kolay, bebeğimin canı da hiç yanmıyor. Şimdi uyuyup büyüyecek,ne güzel… (Bu fotoğrafta 9 aylık Mart 2007)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.