Dirençli Pev Deformitelerinde Ponseti Tekniği

Süleyman Bora Göksan, Ayşegül Bursalı, Fuat Bilgili, Sevan Sıvacıoğlu ve Semih Ayanoğlu’ nun 2005 yılında ortaklaşa yayımladıkları, tedavi edilmemiş ya da dirençli / kompleks pes ekinovarus deformitesi ile doğmuş ve 1 yaşına kadar olan çocukların Ponseti Yöntemi ile tedavisi hakkındaki makale özetini sizlerle de paylaşmak istiyorum.

“ Tedavi edilmemiş ya da dirençli / kompleks (daha önce konservatif yöntemlerle başarısız tedavi uygulanmış ) pes ekinovarus deformitesi ile doğmuş ve 1 yaşından küçük çocukların tedavisinde Ponseti Metodunun etkinliğini değerlendirmek amacı ile bu çalışma yapılmıştır.
Dimeglio sınıflandırması ile 2, 3, ya da 4. derece olarak belirlenmiş deformitesi olan 92 hastanın 134 ayağı Ponseti Metodu ile tedavi edilmiştir.
Sonuç olarak, ortalama 46 aylık takip süresince ( 24 – 89 arası) ayakların %97’ sinde eklem gevşetme ameliyatlarından kaçınılmış. %67 ayakta ise tenotomi yapılarak Aşil Tendon’ un gevşetilmesi gerekmiştir. %31 (41 ayakta) nüks gerçekleşmiştir. 2 nüksü yeniden ortez kullanımı ile, 17 adedi alçılama ile, 18 adedi tibialis tendon transferi ile ve 4 ayağı da kapsamlı eklem ameliyatı ile tedavi edilmiştir.
Ortez kullanma protokolüne uyulmaması nüks için en büyük risk faktörü olarak değerlendirilmiştir. Daha önceki başarısız tedaviler, iyatrojenik(doktor hatasından kaynaklanan sorunlu) vakalar hariç, çalışmalarını olumsuz etkilememiştir. Daha önceki başarısız tedavilerden kaynaklanan iyatrojenik deformite vakalarında, ortezleme protokolüne uymama ve nüks  riskini belirgin derecede arttırdığı gözlenmiştir. Doktorun tecrübesi ve alçılama sırasındaki komplikasyonların da ayrıca nükslerle ilgili olduğu ortaya çıkmıştır.
Bu çalışma sonucunda Ponseti Tekniğinin en azından 12 aya kadar olan çocuklarda etkili ve ikinci kez uygulanabilir olduğu görülmüştür. Üstelik kompleks / dirençli deformitelerde de iyi bir düzelme sağlamıştır. Bu nedenle, bu tür vakalarda kapsamlı eklem ameliyatları ilk seçenek olarak düşünülmemelidir. Tedaviyi gerçekleştiren ortopedist Ponseti Tekniğini titizlikle uygulamalı ve nüklerden kaçınabilmek için ortezleme protokolüne uyumu sağlamalıdır. “
 
Ponseti Yöntemi uzun dönemli olumsuz sonuçları yüzünden ameliyattan kaçınan bir tekniktir. Aşil Tenotomi ve Tibialis Tendon Transferleri, tendonlarla ilgili gevşetme operasyonlarıdır. Tedavisi gecikmiş ya da basarısız olmuş 192 ayaktan 41 adedi nüks ettiğine ve nüksü tedavi ederken de sadece 4 adedinde kapsamlı eklem ameliyatına gerek duyulduğuna dikkatinizi çekmek istiyorum. Doktorunuz daha baska seçenekleri denemeden kapsamlı eklem ameliyatı öneriyorsa en azından Ponseti Yöntemi konusunda titiz bir başka doktora daha görünmenizi öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.