Fizyoterapi Desteği

Ponseti Yöntemi’ nin faydasını oğlumda gördüğüm, okuduklarıma ve bu konuda uzman doktorlarımıza güvendiğim için her zaman savunuyorum. Diğer Yöntemlere göre başarı oranı yüksek ve uygulanması nispeten daha kolay. Buna rağmen, Doç. Dr. Ayşegül Bursalı gibi, dönem dönem fizyoterapist yardımı ile çok daha mükemmel sonuçlara ulaşılabileceğine de, en azından oğlumda tanık oldum.

3-4 yaş civarından beri Onur’ un içe basma sorunu vardı ve bunu bazı yazılarımda/grup mesajlarında paylaşmıştım. Tabii ki her pev annesi gibi, ilk başlarda benim için de endişe verici bir durumdu bu. Bir kaç doktora danıştıktan ve her biri Onur’ un içe basmasının bir nüks belirtisi olmadığını söyledikten sonra ancak rahata erdim.

Yine de 8 yaş civarındayken, içe basma sorunu ciddi olarak devam ederken, Ayşegül Hanım, “pevli çocuklarda ayak dış kaslarının nispeten zayıf olması nedeniyle içe basmaya meyilli olduğunu” söyleyerek bizi fizyoyerapiste yönlendirdi. Tabii içe basmanın diz veya kalça kaynaklı nedenleri de olabiliyor. (Nitekim kardeşlerim, ben ve büyük oğlum, hiç birimizde pev olmamasına rağmen, 12 yaş civarına kadar içe bastık.)

Bir kaç ay boyunca, fizyoterapistin gösterdiği egzersizleri yaptık. Onur başlarda ayaklarını dış tarafa doğru itemezken, gözle görülür, elle hissedilir biçimde güçlendi. Bir süre sonra bıraktık egzersizleri.

Onur 1 yıldırl atletizm konusunda ciddi çalışıyor. 2017′ de yarışlara katılmaya, finallere kalmaya, antrenman süresini arttırmaya başladı. Bu nedenle yine Ayşegül Hanım’ a gittik. Ayşegül Hanım Onur’ un durumunu çok beğendi. Ancak daha dengeli basması, tam hızlı büyüme öncesinde aşil tendonunun daha esnek olması için, hem deneme amaçlı, dengeleyici bir tabanlık verdi, hem de Fizyoterapist Dr. Devrim Tarakçı’ ya yönlendirdi.

Tüm dünyada sporcuların fizyoterapistle çalıştıklarını bildiğim, olası spor yaralanmalarından korktuğum için hevesle gittik biz de. Devrim Bey çok sıcak biri ve Onur’ un durumunu genel olarak o da beğendi. Ancak pes ekinovaruslu çocuklar için özel geliştirdikleri ölçüm aleti ile denge durumunu ölçtükten, muayenesini tamamladıktan sonra, daha esnek olması, güçlenmesi ve denge sağlaması için bir program yaptı.

Program tamamen Onur’ un durumuna özel olduğu için burada egzersiz videosu paylaşmıyorum. Bizim yardımımız ve kendi başına yaptığı egzersiz kombinasyonlarını düzenli uyguladı Onur. Kontrollerde durumunun gelişmesi haricinde, Onur’ da bu çalışmaların işe yaradığını gösteren ve Onur’ un da egzersizlere asılmasını sağlayan şey şu oldu : Temmuz ayında 60 metreyi en iyi 9,20 ile koşan Onur, Eylül ortasında 8,80 derece yaptı. 🙂

Bu arada Devrim Bey sağolsun, ayakla hiç ilgisi olmamasına rağmen, telefon/tablet bağımlılığı nedeniyle bozulan duruşunu düzeltmek için, Onur’ a ek egzersizler de verdi. Bunları da uyguluyor artık programında. 🙂

Merak edecek arkadaşlar olacağını tahmin ederek, önden cevap vereyim : Fizyoterapiste gitmese Onur’ da nüks olmazdı, yine hızlı koşardı. Ama daha dengeli, daha esnek ve daha güçlü olması için bu egzersizler yardımcı. Onur dışında, Ayşegül Hanım’ ın yönlendirdiği çok çocuk olduğunu da biliyorum. Yaşam kalitesini arttırdığını gördüğüm için ben fizyoterapinin faydasına inanıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.