Alçılama İle İlgili İpuçları

Ponseti tedavisi haftalık alçılamalarla başlıyor. Ülkemizdeki bazı doktorlar 1 veya 2 inçlik yumuşak alçıları tercih ediyorlar. Alçılama sırası ve sonrasında işinize yarayabilecek ipuçlarını pevtürkiye grubumuzda tartıştık. Farklı ailelerin ve doktorların önerilerini, okuduklarımız ve tecrübelerimizle birleştirerek bir araya getirdim. Umarım sizin işinize de yarar. 🙂
Öncelikle alçılamadan önce bebeğinizin uykusunu almış olmasına, karnının tok olmasına dikkat edin. Gerçi benim oğlum yine de kıyameti koparıyordu ama huysuzluk yapmayan bebekler de var, kendi gözlerimle gördüm.
Alçıları sizin ayrıca almanız gerekiyorsa bir arkadaşımızın doktoru daha naturel olduğu için İpek marka pamuk almasını önermişti.
Alçı sırasında yalancı emzik alıyorsa emmesi onu rahatlatabilir. Biraz daha büyükse renkli oyuncaklar ilgisini çekebilir. Ayrıca elini tutup, yumuşak sesle bebeğinizle konuşmanız da işe yarayabilir.
Alçıdan sonra, doktorun yanındayken alçıyı kontrol edin, bebeğinizin derisini kesen bir yer varsa mutlaka düzelttirin. Sorunsuz bir alçı bile bebeklerin cildini bereliyor.
Herhangi bir şişme, kızarıklık, morarma vs. ters giden bir durum olduğunda alçıyı nasıl çıkaracağınızı doktor size anlatacaktır.

Alçıda kayma olursa, mesela ayak içeri kaçar ya da parmaklar daha ileri giderse, mutlaka doktorunuzla bağlantıya geçip, alçıyı yenileyin. Eğer alçı bir kaç kez kayıyorsa da, doktorunuzu değiştirmeyi ciddi olarak düşünün.

Normalde alçıya çok çabuk alışıyor bebekler, ancak alçıları çözerken rahatsızlık hissedebiliyorlar, ciltleri de berelenip, morarıyor. Biz ebeveynlere anormal görünse de bu normal.
Bağlantılar kısmına da eklediğimiz Pes Ekinovarus : Ponseti Yöntemi ile Tedavi başlıklı kitapta tedavinin etkinliğinin azalmaması için alçıların doktorda açılması gerektiği yazılı. Nitekim bazı doktorlar da bunu öneriyor. Yanınızda pamuk, sabunlu su vb. malzeme götürürseniz alçılar çıkarıldığında orada bebeğin bacaklarını silip kurulayabilirsiniz.
Ancak başka kaynaklarda, alçıların aileler tarafından çözülebileceği de yazıyor. Doktorunuz da banyo yaptırıp getirebilirsiniz derse ve hastaneniz bebeğinizin temizliğini yapmanız için uygun bir ortam sağlamıyorsa, doktora gitmeden hemen önce evde alçıları çıkarıp, banyo yaptırıp öyle gidebilirsiniz doktora.
Klasik alçıyı rahatlıkla sökebilmek için : Bebeğinizin belden aşağısını sokabileceğiniz derin bir leğen ya da kova içerisine 1 şişe sirke dökerek orta sıcaklıkta su hazırlayın ve bebeğinizi içine koyarak alçılar yumuşayana kadar bekleyin. Yeteri kadar yumuşadıktan sonra, alçıyı sarıldığı şekilde rahatlıkla açabilirsiniz. İlk başta zamanınızı alabilir fakat haftadan haftaya eliniz alışacak ve işiniz kolaylaşacaktır.
Bazı doktorlar bir gece önceden çıkarabileceğini söylüyormuş, bu hatalı bir uygulama. Alçısız süreç kesinlikle 3 – 4 saati geçmesin.
Biz bir de banyodan sonra doktorumuzun önerisiyle cildine talk pudra sürmüştük. Temizlik evde de yapılsa, doktorda da yapılsa, iyice kuruladıktan sonra talk pudra sürülebilir. Özellikle sıcak günlerde alçının yol açabileceği terleme gibi sıkıntılara karşı önlem olabilir. Yine de kendi doktorunuza danışın. Bir başka arkadaşımız da doktorunun önerisiyle alçılardan önce bebeğinin ayağına, bacaklarına zeytinyağı ile masaj yapmışlardı. Asiditesi düşük bir ürün, naturel olduğundan cildi besler. Arkadaşımız da alçı nedeniyle yara oluşmadığını söyledi.
Ancak kesinlikle bacaklarına losyon/bebe yağı sürülmemesi gerekiyor. Bunlar hem kimyasal maddeler içeriyorlar hem de alçı nedeniyle berelenmişse yaraların daha kötüleşmesine yol açıyorlar.
Alçılama işleminden sonra bebeğin parmaklarına dokunup kan dolaşımının düzgün olup olmadığının kontrolü gerekiyor. Bazen ayak parmaklarına kan gitmemiş gibi gelebilir. En doğru kontrol yöntemi, bebeğinizin ayak parmağına dokunup bırakmaktır. Kan dolaşımı normalse, dokunduğunuz nokta önce beyazlayacak, sonra hemen yeniden eski rengine dönecektir. Bu gerçekleşiyorsa sorun yok demektir.
Klasik, ıslak alçının kullanıldığı durumlarda (ülkemizde daha çok bu alçılama tercih edilmektedir), alçılar kuruyuncaya kadar bebeklerde gaz sancıları artabilir; kış ise bebekler üşüme nedeni ile ağlayabilirler. Bu durumda bebeğinizi sıcak tutmaya ve gaz sancısını geçirmeye çalışın. Yumuşak (kendiliğinden yapışan, kuru) alçı kullanıldığı durumlarda da, bildiğimiz ıslak alçı kullanıldığı durumlarda da, gaz ya da üşüme olmasa bile, ilk gün hareketleri kısıtlandığı için bebekler rahatsızlık hissedebilirler; kucağınıza alıp rahatlatmaya, sakinleştirmeye çalışın. Zor fakat geçici olduğunu düşünerek sabretmek gerekir.
Ayrıca kontrolleriniz sırasında bebeğin ayağını alçıdan içeri çekip çekmediği, ayağın duruş şeklinde bir değişiklik olup olmadığına da dikkat etmeniz gerekiyor. Yani alçının yapıldığı zamanki gibi kalması gerekiyor. Bunu en az her bez değiştirmede yapmak lazım, yani yaklaşık 3 saatte bir.
Bebekler alçıdayken sadece parmak uçları açıkta kalıyor. Bir başka arkadaşımızın doktoru parmak uçlarının alttan üste doğru masaj şeklinde hareket ettirilmesini önermişti.


Kan dolaşımının rahat olması için ayağın altına yastık konularak ayaklarının yukarda tutulması sağlanabilir.

Son olarak, Ponseti Yöntemi’ nde ortalama alçı sayısı 4-6 arasında değişmektedir.  Oğluma 5 alçı yapıldı. Sert ve atipik pev durumlarında 9′ a kadar çıkabilir ancak 9 haftadan uzun alçı süresi sizi endişelendirmeli. Her alçıdan sonra da düzelme bariz bir şekilde görülüyor. Aşağıdaki fotoğrafta alçı şekillerine de dikkat edin. Alçı sonrası ayaklar, alçıların şekli gibi bir düzelme gösteriyor. Özetle, ayak deforme olmadan, giderek normal hatta dışa dönük hale geliyor. Çünkü çocuklar büyüdükçe ayaklar, doğduğu halle dönmeye meyillidir, bu nedenle alçılar özellikle dışa doğru açı verilerek uygulanıyor.

3-6 ay süren alçılar, ayağın daha da deforme olması gibi durumlarda endişelenmeli ve başka bir doktora görünmeyi düşünmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.