AFO ile Ponseti Onaylı Ortez Farkı Nedir?

AFO  ile Ponseti Onaylı ortez farkı, biz ailelerin anlayacağı şekilde şöyle özetlenebilir :  Ortası demirli ortez çocuğun her iki ayağını birden hareket ettirmek zorunda bırakır. Ortadaki demir engellediği için tek ayağını hareket ettiremeyen çocuk, mecburen iki ayağını birden yukarı kaldırır ve ileri doğru tekmeleme hareketi yapar sürekli olarak. Bu hareket sayesinde hem bilek ve bacak kasları güçlenir, hem de aşil tendonu esnek kalır. AFO ayağı alçı gibi sabit tuttuğu için, bunu yaptıramaz. Herkesin bildiği gibi alçı, ayağı düzeltmek için yapılır, düzelmeyi korumak için ayaklar aylarca daha alçıya alınmaz. Çünkü alçı içinde hareketsiz kalan kaslar zayıflar, güçlenmez. Bu nedenle Ponseti Yöntemi, alçılama ve aşilotomi sonrasında, tek ya da çift ayağın pes ekinovaruslu olmasından bağımsız olarak, AFO kullanımını önermez.

Ortezin bilek ve bacak kaslarını çalıştırma ve aşil tendonunu esnetmesi nedeniyle Ponseti’ nin ortası demirli ortez önerisi, tek ayak pes ekinovaruslu bebekler için de geçerlidir. AFO bu özelliklere haiz olmadığı için yine önerilmez.

Son olarak AFO giydirip çıkarması daha kolaydır ancak plastik bir kalıp olduğundan ayağı terletir. Ponseti onaylı Orteze alışma safhası bir kaç gün çok zorlar ancak alıştıktan sonra bebeklerin hayatının parçası haline gelir. Üstelik AFO kullanan çocuklarda nüks oranı, Ponseti onaylı ortez kullanan çocuklara göre çok daha fazladır. Kaynak

Aşağıda AFO ve Ponseti Onaylı Ortezin ne olduğunu bilmeyenler için ayrıca açıklamalar mevcut, okumanızı öneririm.

Geleneksel Alçılama Yönteminde, alçı ve dokularla kemiklere müdahale edilebilen ameliyat sonrasında nüksü önlemek amacıyla verilen aşağıda fotoğrafını görebileceğiniz AFO (Ankle Foot Orthosis, yani Bilek Ayak Ortezi) adı verilen bir ortez türü kullanılır. Amaç, adından da anlaşılabileceği gibi bilekle ayağı, dolaylı olarak da diz hareketlerini kontrol etmek, deformiteleri düzeltmek ve kas zayıflığını kompanse etmektir. Burada kas zayıflığı kısmına dikkati çekmek istiyorum. Kas zayıflığını düzeltir demiyor, kas zayıflığını kompanse eder diyor.

Ponseti onaylı ortez ise benim bu siteyi yaptığım sıralarda Dennis Browne Bar diye bilinen, çeviri yaparken Ponseti cihazı ve  PEV Botu olarak adlandırdığım, şimdilerde çok daha gelişmiş özellikleri ve çeşidi bulunan, önü açık içten çektirmeli düz kalıp medial ark takviyesi olmayan kalkaneusun yukarı çıkmasını engelleyen plaztizot barlı ve topuk pencereli, ayak parmaklarını açıkta bırakan bir çift ayakkabı ve bunların bağlı bulunduğu bir adet demir çubuktan oluşan bir ortez türüdür. En büyük faydası Medial yumuşak doku gevşekliğini korumasıdır. Ortez içinde diz eklemleri serbest olduğundan çocuk bacaklarını ileri doğru atabilmekte (tekmeleme hareketleri) ve gastroknemius-soleuskasları (Baldıra şeklini veren kaslar) ile bilekte aşil  kaslarını gerebilmektedir. Ayrıca ayakların abduksiyonda ve barın konveksitesinin hastadan uzağa doğru duruyor oluşu gastroknemius kası ve aşil tendonunun gerilmesine katkıda bulunmakta, ayaklar dorsifleksiyonda durmaktadır.

 

Kaynak : Dr Mehmet Mesut Sonmez

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.