Nüksler ve Nedenleri

Dünyada Ponseti Yöntemi’ nin yaygınlaşmasına rağmen nüksler hala görülmektedir. Nükslerin tedavisi konusunda da doktorlar arasında fikir birliği bulunmamaktadır. Kimileri önemsemezken, kimileri de kapsamlı açık ameliyatlarla çözüm aramaktadır. Bu nedenle nükslerin sebeplerini bulmak, nüksleri önlemek ve Ponseti Yöntemi’nden ayrılmadan nükslerin tedavisi gereklilik haline gelmiştir.

2 yaş öncesi görülen nüksler :

Büyük oranda ortezlemenin düzenli ya da doğru yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Ama bazen bebeğin ortezlemeye uyumu da, tam düzelmenin sağlanamaması nedeniyle mümkün olmaz. Özellikle ortez iyi üretilmemişse, ayakkabılar fazla büyükse, ayağın kayması ve deride berelenmeler nedeniyle ailelerin bebeklerini alıştırmaları mümkün olamaz.

Vakaların pek azında, %3-5 arası oranda görülen zor ya da atipik pes ekinovaruslularda yine ortezleme süreci sıkıntı yaratabilir. Çünkü düzgün alçılama ve aşilotomiye rağmen yeterli düzelme sağlanamaz.

Bu nedenle orteze ilk geçildiğinde daha sık bir kontrol, doktor-ebeveyn işbirliği ve ortez konusunda ailelerin dikkatli, kararlı ve sabırlı olmaları çok önemlidir.

Bu gibi nükslerde tekrar alçı, gerekirse aşilotomi tekrarı ve düzenli ortez kullanımı yeterli olur.

Geç dönem nüksleri :

Bunlar ortezleme bırakıldıktan sonra görülür. Bu da 4-5 yaştan sonra oluşur. Eğer daha erken görülüyorsa, genelde ortezin erken bırakılmasından kaynaklanır.

Kas dengesizliği pevli çocukların çoğunda görülür. Dorsifleksiyonun (yani ayağın yukarı doğru hareketinin) azalması, ayağı dışa çeviren kasların da güçsüzleşmesine yol açar. Bu ön kaval kemiği kaslarının fazla güçlenmesini, baldır kaslarının esnekliğinin azalıp kısalmasını tetikleyebilir. Bunun nedeni ortezin erken bırakılması ya da gece yeteri kadar giydirilmememesini sonucunda oluşabilir. Ortez bırakıldıktan sonraki büyüme atakları da dorsifleksiyonun azalmasına neden olabilir. Bu yüzden aktif esneme ve güçlendirme egzersizleri önerilebilir.

3-4 yaşlarında görülen dorsifleksiyonun azalmasının bir diğer nedeni, orta ayağın esnekliğinin azalmasıdır ki bu kayık ayak ya da hatalı düzeltmenin etkisiyle oluşabilir. Bu vakalar aşilotominin, tam  düzelmenin sağlanmasında ve kayık ayak deformitesinin önlenmesindeki önemini vurgulamaktadır.

Geç dönem nükslerinin tedavisinde, alçılama, aşilotomi veya tibialis anterior tendon transferi yöntemleri kullanılabilir.

Kaynak : Radler, C. The Treatment of Recurrent Congenital Clubfoot

Dorsifleksiyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.